SDKÚ-DS chce vytvoriť funkciu Byrokata, ktorý bude potláčať byrokraciu

27.01.2012 Bratislava

Bratislava 27. januára (TASR) - Strana SDKÚ-DS dnes predstavila nový projekt, ktorý má pomôcť pri tvorbe pracovných miest na Slovensku. Jej predstavitelia chcú vytvoriť pozíciu verejného ochrancu proti byrokracii. \"Považujem byrokraciu za jedného z najväčších nepriateľov pri tvorbe pracovných miest, a preto prichádzame s projektom takzvaného Byrokata,\" povedal na dnešnej tlačovej konferencii poslanec strany Ivan Štefanec.

SDKÚ-DS navrhuje túto pozíciu vo svojom volebnom programe, pôsobiť by mal na úrovni splnomocnenca vlády. Mal by mať právomoc predkladať vláde také podnety, ktoré by rušili zbytočné byrokratické návrhy, prípadne rušili aj existujúce návrhy a existujúci legislatívny rámec, ktorý obmedzuje tvorbu pracovných miest. \"Mal by to byť človek, profesionál, ktorý má už skúsenosti z podnikateľského prostredia,\" dodal Štefanec.

Funkcia Byrokata by sa mala sústreďovať na kontrolu a posudzovanie nových legislatívnych návrhov. Pritom by platila prezumpcia viny, čiže predkladateľ by musel svoj návrh z hľadiska byrokracie obhájiť. Druhou oblasťou je súčasný legislatívny rámec, ktorý by Byrokat prešetroval a navrhoval zlepšenia.

Treťom oblasťou, v ktorej by Byrokat pôsobil, by bolo spracúvanie návrhov od občanov. \"Dovoľte mi vyzvať občanov, aby sa na boji proti byrokracii podieľali a posielali podnety,\" povedal Štefanec.

Ako upozornil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo (SDKÚ-DS), len znížiť počty úradníkov nestačí. \"Inými slovami, pokiaľ nebude tento krok sprevádzať aj nejaká legislatívna redukcia, a tým pádom aj redukcia byrokracie, tak nikdy nebudeme úspešní v znižovaní nákladov štátu,\" myslí si Frešo. Podľa neho je však boj proti byrokracii potrebný aj preto, že oberá ľudí o čas, ktorí by mohli vo svojom živote a v práci investovať omnoho efektívnejšie.
 

Vyberte región